Startpagina

Ankertjes

a - b - c - d - e - f - g - h - i - j - k - l - m - n - o - p - q - r - s - t - u - v - w - x - y - z

Trailer (N/E)

Oplegger of aanhangwagen bij een truck, of bij uitbreiding: een truck met oplegger. Ook nog een oplegger achter een personenauto voor het vervoer van een boot.

trampvaart (to tramp = zwerven)

De trampvaart telt heden meer gespecialiseerde moderne schepen die vooral tot de klasse van de tankers en bulk- carriers behoren. Volledige of belangrijke scheepsladingen zoals massa- en stortgoederen zijn de meeste voorkomende ladingen: graan, ertsen, steenkool, hout, rijst, kunststoffen alsook petroleum. De trampvaarten, ook “wilde vaart” genoemd, zijn geen geregelde lijnvaarten maar een eenmalig contract afhankelijk van vraag en aanbod van de producten.

Trans European Networks (TENS) (E)

Projecten voor grensoverschrijdende transportnetten (spoor, weg, kanalen) die goedgekeurd worden door de Europese Commisie en alle lidstaten van de EU. Ze worden gefinancierd door de lidstaten met steun van de EU.

Transtainer

een heftoestel waarmee containers worden geladen op of gelost van spoorwagons. Het
is een portaalkraan op rails die over een spoorbundel wordt opgesteld. Transtainers worden ook ingezet
op opslagterreinen van containerterminals voor het stockeren van containers in grote blokken; in zo’n geval rijden ze op luchtbanden.

Transtainer (E)

Heftoestel waarmee containers op of van spoorwegwagons worden geladen of gelost. Het is een portaalkraan die meestal op rails rijdt en wordt opgesteld over een spoorbundel op een containerterminal. De containers worden door de transtainer langszij de spoorwegbundel geplaatst, waarna ze door straddle carriers verder naar het opslagterrein worden vervoerd. Transtainers worden soms ook in gezet op opslagterreinen van containerterminals voor het stockeren van containers in grote blokken. In dit geval rijden ze op luchtbanden. (zie ook gantry crane of laadbrug)

Tros (N) trawser (E)

Touwwerk (ook in kunstvezel of staaldraad) van vrij grote dikte (± 4 cm omtrek) voornamelijk gebruikt voor het slepen, verhalen of afmeren van schepen (= meertros).

Tugmaster (E)

Tractor gebruikt in haventerminals om trailers van verschillende types in een roro-schip te laden of er uit te lossen.

Twist-lock (E) draaiborg (N)

Toestel dat in elk van de verankeringshoeken van een scheepscontainer wordt gedraaid om de container vast te zetten omwille van de veiligheid of om hem op te tillen
Zeehaven Brugge vzw - Brusselstraat 45, 8380 Zeebrugge - info@zeehavenbrugge.be