Startpagina

Ankertjes

a - b - c - d - e - f - g - h - i - j - k - l - m - n - o - p - q - r - s - t - u - v - w - x - y - z

Reach-stacker (E)

Het is een heftoestel waarmee containers kunnen geladen en gelost worden op of van opleggers of spoorwegwagons door middel van een telescopische hydraulische arm voorzien van een hefraam (of spreader). Zo kunnen de containers heel hoog gestapeld worden.

Riem en stuurriem (N) oar (E)

Rondhout met blad, dat gebruikt wordt om een vaartuig voort te bewegen, o.m. in de roeisport. In dit geval spreekt men van een roeiriem. De riem kan ook gebruikt worden als roer en krijgt dan de naam van stuurriem. In dit laatste geval heeft de riem een grotere lengte, een breder blad en een zwaardere uitvoering. De stuurriem wordt vanaf het achterschip uitgestoken om aan één van beide zijden tegenkracht te geven en zo het schip van richting te doen veranderen. Een betere bevestiging van dergelijke riem leidde tot een speciaal voor dit doel geconstrueerde stuurriem.

Deze bestond al in de Oudheid in Egypte, Griekenland, Rome en ook in het Westen en wordt nog steeds gebruikt bij kleine vaartuigen omwille van de grotere hefboomwerking ervan. In de kop van de roeiriem was een helmstok bevestigd die dwars binnen het boord kwam. In Noordwest-Europa kwam in de 12de eeuw het stevenroer in gebruik, een baanbrekende vernieuwing in de scheepvaart die vandaag nog algemeen in gebruik is.

Roll on Roll Off ship

ROLL-ON-ROLL-OFFSCHIP of roroschip:
Scheepstype met één of meerdere open of met een
klep te sluiten horizontale dekken. In tegenstelling
tot het laden en lossen door middel van
hijstoestellen wordt allerlei rollende lading (auto’s,
busjes, vrachtwagens, specifiek rollend transport)
aan en van boord sneller en goedkoper gereden en/
of geparkeerd.
Diverse ontworpen scheepstypes voor het vervoer
van:
- vrachtwagens: PCTC
- auto’s: PCC (pure car carriers)
- auto’s en passagiers: ROPAX
- auto’s en containers: CONRO
Het vervoer van levende dieren is trot-on/trot-off
(van het ene graaseiland naar het andere, bvb. in Scandinavië)

Roll trailer (E)

Oplegger (meestal voorzien van een lage laadvloer en kleine wielen), gebouwd voor het vervoer van vracht, zoals containers, van de kade naar een schip en omgekeerd. De roll trailer kan op het dek van een roro-schip geladen worden en wordt er dan omwille van de veiligheid op  vastgemaakt. Voor de roll trailer wordt ook de benaming Mafi trailer, Mafi flat of kortweg Mafi gebruikt, naar de naam van een bekend merk van roll trailers.

RTG: Rubber Tired Gantry

portaalkraan op rubberen banden die gebruikt wordt op een terminal om containers te laden op of te lossen van vrachtwagens of spoorwagons. Ze zijn veel breder dan de klassieke straddle carriers. Om over de treinsporen te kunnen rijden, moeten deze ingebed zijn in de vloer van de terminal. RTG’s werden voor het eerst in Zeebrugge in gebruik genomen door Cobelfret en ingezet op de dwarskade aan het einde van het Albert II-dok. Nu zie je ze ook o.a. op de Zweedse kaai en op de Minerva-terminal.

Ruim (N) hold (E)

Ruimte onder het dek van een schip voor het stuwen van vracht.
Zeehaven Brugge vzw - Brusselstraat 45, 8380 Zeebrugge - info@zeehavenbrugge.be